Ουρικό οξύ: Ποιες είναι οι ”απαγορευμένες” τροφές;

96f9e6edc6882f1861b6af5f4b203a8f
Ουρική αρθρίτιδα είναι  μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, η οποία συνδέεται με τη διατροφή, κυρίως με την κατανάλωση κρέατος, θαλασσινών και αλκοόλ.
Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει όταν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν κρυστάλλους οι οποίοι συσσωρεύονται γύρω από μία άρθρωση.
Το σώμα σας παράγει ουρικό οξύ, όταν διασπά πουρίνες. Οι πουρίνες εμφανίζονται φυσικά στο σώμα σας, αλλά μπορείτε να πάρετε επίσης από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα κρέατα οργάνων, αντζούγιες, ρέγγα, σπαράγγια και μανιτάρια.
Μια δίαιτα ουρική αρθρίτιδα βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής και την αποβολή του ουρικού οξέος.
Οι νεότερες οδηγίες περιλαμβάνουν: 
Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.Αποφύγετε ή αυστηρός περιορισμός τρόφιμα υψηλής πουρίνες, όπως τα εντόσθια, ρέγγα, αντζούγιες και σκουμπρί.Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνί), τα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά (τόνος, γαρίδες, αστακό και χτένια) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Επειδή όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια περιέχουν πουρίνες, να περιορίσουν την πρόσληψη σας σε 4-6 ουγγιές (113 – 170 γραμμάρια) καθημερινά.
Περιόρίστε το λίπος.Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα συμβάλλουν επίσης στην παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με ουρική αρθρίτιδα.
Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ παρεμβαίνει με την αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα σας.Πίνοντας μπύρα, ιδίως, έχει συνδεθεί με τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Αν έχετε μια επίθεση, αποφύγετε όλα τα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, όταν δεν είστε έχοντας μια επίθεση, η κατανάλωση ενός ή δύο 5-ουγκιά (148-χιλιοστόλιτρο) μερίδες την ημέρα από το κρασί δεν είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που γλυκαίνεται με υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού. Η φρουκτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ. Είναι καλύτερα να αποφύγετε τα ποτά ζαχαρούχο με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όπως τα αναψυκτικά και τα ποτά χυμό.
Χυμοί που είναι 100%  φυσικοί δεν φαίνεται να αυξάνουν  την παραγωγή ουρικού οξέος.
Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα και τα λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, κέικ και γλυκά.
Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. υγρών μπορεί να βοηθήσει να αφαιρέσει το ουρικό οξύ από το σώμα σας.Στόχος για 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα. Ένα ποτήρι είναι 8 ουγγιές (237 χιλιοστόλιτρα). Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που να πιει τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου