Κλείνουν την ψαλίδα οι Εργατικοί στην Αυστραλία

Ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Τζούλια Γκίλαρντ

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η εκλογική δύναμη του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας αυξήθηκε, ενώ μειώθηκε αντίστοιχα η δύναμη των συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας σφυγμομέτρησης που διεξήγαγε ο οργανισμός δημοσκοπήσεων Nielsen, για λογαριασμό της εφημερίδας The Age, η κυβέρνηση Γκίλαρντ αύξησε το ποσοστό της σε σταυρούς πρώτης προτίμησης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό της αντιπολίτευσης, μειώθηκε κατά 2 μονάδες.

Ειδικότερα, το Εργατικό Κόμμα έλαβε το 32% των ψήφων σε σχέση με 30% που είχε λάβει πριν τρεις εβδομάδες, ενώ η εκλογική δύναμη της αντιπολίτευσης μειώθηκε από 47 σε 45% την ίδια χρονική περίοδο.

Μετά τη καταμέτρηση των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 46% των ψήφων και ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων Εθνικών το 54%.

Στο 11% βρίσκεται η δύναμη του κόμματος των πράσινων, ενώ στην τελευταία σφυγμομέτρηση είχε λάβει 12%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα της πρωθυπουργού, Τζούλιας Γκίλαρντ και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο η Γκιλαρντ κατάφερε να τεθεί επικεφαλής της κούρσας, συγκεντρώνοντας το 46% των προτιμήσεων έναντι 45% του Άμποτ, στην ερώτηση ποιον θεωρείται καλύτερο για την πρωθυπουργία.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό της Γκίλαρντ αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυτό του Τόνι Αμποτ μειώθηκε κατά 3 μονάδες.

Η σφυγμομέτρηση την οποία έλαβαν μέρος 1.400 άτομα διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της συζήτησης που είχε ξεσπάσει για τη συμπεριφορά της Γκίλαρντ πριν 17 χρόνια όταν ακόμα εργάζονταν ως δικηγόρος στη γνωστή δικηγορική εταιρία Slater & Gordon.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δύναμη τους Εργατικού Κόμματος σε σταυρούς πρώτης προτίμησης αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τους τρεις τελευταίους μήνες φτάνοντας το 32% από 26% που ήταν, ενώ η αντίστοιχα η δύναμη του Συνασπισμού μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τον περασμένο Μάιο.

Ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και από εδώ και πέρα και μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη κυβέρνηση.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου