Στοιχεία - σοκ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας!
Κάνοντας λόγο για «τρείς απειλές», ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει:

«Οι οικονομικοί λαμπτήρες περιέχουν τοξικό υδράργυρο και εκπέμπουν υπεριώδη και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία»…

Ο αρθρογράφος αφού αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι πολύ πιο οικονομικοί με την έννοια της λιγότερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων τονίζει:

«Πίστευα πως οι “οικονομικοί” λαμπτήρες ήταν κάτι καλό, μέχρι τη στιγμή που, με έκπληξη, άκουσα στο τοπικό ραδιόφωνο της πόλης μου το Windsor, Ontario του Καναδά πως οι CFLs ήταν επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και έτσι αποφάσισα να διερευνήσω το θέμα…

Η έρευνά μου με σόκαρε. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι λαμπτήρες περιέχουν τοξικό υδράργυρο και εκπέμπουν υπεριώδη και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, γεγονότα που τα ονόμασα “τριπλή απειλή”…

… Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν σοβαρά προβλήματα υγείας για τα οποία έχουν πειστεί πως αυτά προέρχονται από τους οικονομικούς, “φωσφορίζοντες” λαμπτήρες…

Μερικά από τα συμπτώματα για τα οποία παραπονούνται είναι:

- Ελαφρύς έως πολύ έντονος πονοκέφαλος (ημικρανίες)

- Ερεθισμός του δέρματος, κοκκινίλα, κάψιμο και φαγούρα

- Ζαλάδες και ναυτία

- Παρενέργειες στην ακοή και πόνος στα αυτιά

- Κούραση και αδυναμία

- Ανησυχία στον ύπνο

- Πόνος στο στήθος και καρδιακά προβλήματα

- Φτωχή μνήμη και προβλήματα συγκέντρωσης

- Στρές και άγχος

- Μελαγχολία

- Δυσκολίες στην αναπνοή

- Πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις

- Πόνοι και πίεση στα μάτια…

Το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται: Φταίνε για όλα αυτά οι οικονομικοί λαμπτήρες;

Υποψιάζομαι πως οι λαμπτήρες CFL Triple Threats (τριπλή απειλή) ευθύνονται για τα περισσότερα από αυτά αλλά θα συνεχίσω την έρευνά μου…

Εν τω μεταξύ ιδού η απόδειξη πως οι «οικονομικοί” και οι “φωσφορίζοντες” λαμπτήρες μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για την υγεία σας και το περιβάλλον»…

Σημείωση: Δείτε τα Βίντεο που σοκάρουν πραγματικά!

Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες. Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις.

Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες: «Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε.

Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει».

Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας.

Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους επιρρημάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.


Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

www.zoomblog.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου