Βρετανία: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και μείωση του εμπορικού ελλείμματος


                                          των Ilona Billington και Alex Brittain 
Νέα πτώση κατέγραψε τους τελευταίους τρεις μήνες τους 2012 η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία καθώς η...
υποχώρηση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου επιβάρυνε σημαντικά την απόδοση της οικονομίας. 

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS) αναμένονται περισσότερες επιδιορθώσεις στους αγωγούς πετρελαίου και κλεισίματα τους πρώτους μήνες του 2013 όταν και μπορεί να υποτεθεί πως η παραγωγή και το εμπόριο θα εξασθενίσουν περαιτέρω. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,9% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Η πτώση αυτή είναι οριακά υψηλότερη από το 1,8% που χρησιμοποιήθηκε για τον προκαταρκτικό υπολογισμό της πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Στατιστικολόγος της ONS σημείωσε πως η αλλαγή θα έχει πιθανότατα αμελητέα επίδραση στο ΑΕΠ καθώς συνέβαλε στην καθοδική αναθεώρηση κατά 0,01% του συνολικού ΑΕΠ>

Συνολικά το τελευταίο τρίμηνο η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε 14,1%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1997. 

Η παραπάνω πτώση δημιούργησε επιπλέον πιέσεις στην οικονομία καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου δεν αυξήθηκαν όσο οι εισαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ το Δεκέμβριο. 

Οι εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998 και συγκεκριμένα στα 5,04 δισ. λίρες από 4,346 δισ. λίρες.

Παρά τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου, ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών στις χώρες εκτός της Ε.Ε. οδήγησε σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος το Δεκέμβριο στα 8,897 δισ. λίρες από 9,275 δισ. λίρες το Νοέμβριο.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου