4 τρόποι για να έχετε καλύτερο σήμα στο WiFi και μειωμένες παρεμβολές


Στα πρώτα χρόνια του aDSL στην Ελλάδα, αν θέλαμε να έχουμε Internet σε περισσότερα από ένα δωμάτια, έπρεπε να γεμίσουμε καλώδια το σπίτι, τοίχο-τοίχο. Ευτυχώς, χάρη στα ασύρματα router, πλέον έχουμε απελευθερωθεί από αυτό το βραχνά. Εντούτοις, σε αντίθεση με το καλώδιο, το ασύρματο δεν έχει πάντοτε την ίδια ταχύτητα ή ποιότητα σύνδεσης. Δείτε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές, δωρεάν και μη, για να έχετε πάντοτε σήμα-καμπάνα!
Edit: Η προσωπική μου σύνδεση, ενώ συγχρονίζει στα 19.999 Κbps, μέσω του WiFi κατέβαζε το πολύ με 700-800KB/s.
Αφότου ακολούθησα τα παρακάτω βήματα, πλέον βλέπω ταχύτητες μέχρι 1,4-1,8ΜΒ/s ;-)
1. Τοποθετήστε κατάλληλα το router
1.wireless-router
Συχνά οι καλύτερες συμβουλές είναι και οι απλούστερες.
Το router επικοινωνεί με τον υπολογιστή μας μέσω ραδιοκυμάτων. Δεν θυμάμαι ποιά εξίσωση περιγράφει ακριβώς την ένταση του κύματος σε σχέση με την απόσταση (όποιος έχει γνώσεις φυσικής, μπορεί να μας ενημερώσει στα σχόλια) αλλά, σε γενικές γραμμές, αν είμαστε πιο μακριά από το router, το σήμα θα είναι χειρότερο.
Η πρώτη κίνηση λοιπόν είναι να τοποθετήσουμε το Router σε ένα σχετικά κεντρικό σημείο του σπιτιού, ακόμα κι αν αυτό είναι το χολ. Και μην νομίζετε πως αυτό έχει σημασία μόνο για βίλες. Καμιά φορά, ακόμα κι αν ένα μόνο δωμάτιο αν παρεμβάλλεται ανάμεσα σε εσάς και το router, μπορεί να μειώσει δραματικά τις ταχύτητες. Πόσο μάλλον αν παρεμβάλλονται δύο ή περισσότερα.
Φροντίστε επίσης, αν το router έχει εξωτερική κεραία της οποίας μπορείτε να προσαρμόσετε τη θέση, να βρίσκεται κατακόρυφα. Αν το router έχει εσωτερική την κεραία του, τότε πιθανώς να περιλαμβάνει βάση για να στηριχθεί ολόκληρο το router κατακόρυφα.
Για καλύτερο σήμα, μην έχετε το router στο πάτωμα. Δεν χρειάζεται να το έχετε και στην κορυφή της βιβλιοθήκης, αλλά σε ύψος γραφείου θα έχετε σαφώς καλύτερο σήμα.
Έχετε βέβαια υπ' όψιν και τα υλικά που βρίσκονται γύρω από το router. Ενώ τα ραδιοκύματα περνάνε άνετα μέσα από το ξύλο, αν το γραφείο είναι μεταλλικό ή αν υπάρχει ανάμεσα σε αυτό και τον υπολογιστή ένας μεταλλικός φωριαμός (τςςς, λέξεις που χρησιμοποιώ, ε?) τότε το σήμα θα εμποδίζεται.
2. Αποφύγετε παρεμβολές από άλλα ασύρματα δίκτυα
Αν ζείτε σε κανένα χωριό και οι γύρω σας γείτονες έχουν ηλικία που αθροιστικά φτάνει σε χρόνια προ Χριστού, δεν θα έχετε πρόβλημα. Αν όμως στο διαμέρισμά σας πιάνουν είκοσι διαφορετικά ασύρματα δίκτυα από πάνω, κάτω, και πλαγίως, είναι πιθανόν να υπάρχουν παρεμβολές.
Η λύση για αυτό είναι να επιλέξετε ένα κανάλι για την ασύρματη σύνδεσή σας, που να είναι σχετικά πιο άδειο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή, όπως το Wi-Fi Analyzer για Android ή, αν δεν έχετε smartphone, το inSSIDer και, για τους μερακλήδες, το meraki wifi stumbler
2.wifi_analyzer2
Οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές θα σας δείξει ποια κανάλια χρησιμοποιούνται από τα κοντινά ασύρματα δίκτυα, και προφανώς το πιο άδειο από αυτά είναι η ιδανικότερη επιλογή για το δικό σας δίκτυο.
Έχοντας βρει το κατάλληλο κανάλι, μπορείτε πλέον να το επιλέξετε από το interface του router σας, αντί να το έχετε στο Auto.
Ουσιαστικά, αν δεν θέλετε να κατεβάσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω εφαρμογές, μπορείτε και χειροκίνητα να δοκιμάζετε ένα προς ένα τα κανάλια στο router, για να δείτε σε ποιο θα πιάνει καλύτερα – χρονοβόρα μέθοδος, αλλά αποτελεσματική.
3.change-channel
Υπάρχουν αρκετές οικιακές συσκευές που μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στο ασύρματό μας δίκτυο, όπως ασύρματα τηλέφωνα, baby monitors και φούρνοι μικροκυμάτων. Αναλόγως με τη θέση του router, του υπολογιστή και της οικιακής συσκευής, μπορεί το σήμα να διακοπεί εντελώς αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων.
4.wireless-router-and-cordless-phone
Για τα ασύρματα τηλέφωνα, το πρόβλημα είναι με τις συσκευές που εκπέμπουν στα 2.4 GHz, συχνότητα στην οποία λειτουργεί και το Wi-Fi. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να αλλάξετε ασύρματο τηλέφωνο, επιλέγοντας κάποιο που να εκπέμπει στα 900 Mhz η τα 1,9 Ghz.
Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων, αν μπορείτε, φροντίστε να μην βρίσκεται ο φούρνος ανάμεσα στο router και το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Επίσης, ορισμένα νέα μοντέλα φούρνων μικροκυμάτων έχουν καλύτερη θωράκιση.
Επίσης, κάποιες παλιότερες Bluetooth συσκευές μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές, κάτι που έχει διορθωθεί για τις πιο καινούριες.
4. Χρησιμοποιήστε repeaters
Αν θέλετε να καλύπτετε μια μεγάλη έκταση όσον αφορά το ασύρματο (αν, π.χ., έχετε εκείνη τη βίλα που αναφέραμε νωρίτερα και θέλετε να πιάνει το δίκτυο από τον τρίτο όροφο μέχρι την άκρη του κήπου), μπορείτε να αγοράσετε έναν wireless repeater. Οι συσκευές αυτές λαμβάνουν το σήμα του ασύρματου από το router, το ενισχύουν και το αναμεταδιδουν.
5.wifi-extender
Αν το budget είναι χαμηλό για να αγοράσετε νέα συσκευή, και δεν σκοπεύετε να πουλήσετε τη βίλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα μοντέλα παλιών router για να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη (θα χρειαστεί να αλλάξετε firmware στο παλιό σας router) και θα την περιγράψουμε σε ξεχωριστό οδηγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου