Την υποψηφιότητα της Γιουσουφζάι για Νομπέλ Ειρήνης ζητούν οι Βρετανοί


Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί έκαναν την Παρασκευή έκκληση στην κυβέρνηση να ορίσει ως υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την Μαλάλα Γιουσουφζάι, ένα νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν, που
πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από Ταλιμπάν, επειδή εξέφρασε τις πεποιθήσεις της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, μέσω ενός μπλογκ και παράλληλα κατήγγειλε τις βιαιότητες των Ταλιμπάν. 
Το 15χρονο κορίτσι λαμβάνει ειδική θεραπεία στην πόλη του Μπίρμιγχαμ της Βρετανίας, μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι στις 9 Οκτωβρίου, από ενόπλους, επειδή τασσόταν ενάντια στους Ταλιμπάν και υποστήριζε ανοιχτά το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση. 
Η επίθεση προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, ενώ η Μαλάλα έχει γίνει ένα ισχυρό σύμβολο ενάντια στις προσπάθειες των Ταλιμπάν να καταστείλουν τα δικαιώματα των γυναικών. 
Την Παρασκευή, μια εκστρατεία με επικεφαλής μια Πακιστανή Βρετανίδα έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, να ορίσουν ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης τη νεαρή Μαλάλα. 
«Η Μαλάλα δεν είναι μόνο μια νεαρή κοπέλα, αλλά αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες οι οποίες στερούνται την εκπαίδευση εξαιτίας του φύλου τους», δήλωσε η υπεύθυνη της εκστρατείας, Σαχίντα Σουντχάρι. 
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την αίτηση στη Βρετανία, ενώ παρόμοιες εκστρατείες έχουν δημιουργηθεί στον Καναδά, τη Γαλλία και την Ισπανία. 
Σύμφωνα με τους κανόνες της επιτροπής Νόμπελ, μόνο προσωπικότητες όπως μέλη εθνικών συνελεύσεων και κυβερνήσεων είναι σε θέση να υποβάλουν υποψηφιότητα. 
Η νεαρή κοπέλα ήταν αναίσθητη και πάλευε για τη ζωή της όταν μεταφέρθηκε πριν από ένα μήνα στην Βρετανία, όπου και νοσηλεύεται. Οι γιατροί του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ δηλώνουν ότι το κορίτσι αναρρώνει καλά. 
Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της Γιουσουφζάι, όπου την δείχνουν να διαβάζει ένα βιβλίο και να κρατά στην αγκαλιά της ένα λευκό αρκουδάκι, ενώ μελανιές καλύπτουν την περιοχή πάνω από τα μάτια της. Στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι σοβαρή και επικεντρωμένη στην ανάγνωσή της, ενώ τα μαλλιά της είναι καλυμμένα από ένα μαντήλι. 
Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Πακιστάν αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη ώστε το νεαρό κορίτσι να σηκώσει το ανάστημά της ενάντια σε έναν από τους πιο αδίστακτους διοικητές των Ταλιμπάν, τον Μολάνα Φαζλουλάχ. Αποτέλεσμα ήταν ο πυροβολισμός της στο κεφάλι. 
Ο Φαζλουλάχ και οι άντρες του ευθύνονται για βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία θηλέων στην Κοιλάδα Σουάτ και τη δημόσια εκτέλεση όσων κοριτσιών θεωρούσαν ότι είναι ανήθικα. 
on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου