Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και αφορολόγητο

Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και αφορολόγητο
Στο υπό κατάρτιση φορολογικό, προβλέπεται «ανάσα» για μισθωτούς και συνταξιούχους σε ότι έχει να κάνει με
κάποιες βασικές δαπάνες οι οποίες θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στις φοροαπαλλαγές, ενώ αλλάζουν και τα κριτήρια διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα «Νέα», η αυτοτελής φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια αναμένεται να κυμανθεί στο 10% για έσοδα ως 12.000 ευρώ και στο 33% για τα ποσά από τις 12.000 ευρώ και πάνω.
Σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν αμετάβλητα σε ότι αφορούν στις κατοικίες ενώ και τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης μένουν στις 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και στις 3.000 ευρώ για τους άγαμους.
Τελικώς σε ότι αφορά στα τεκμήρια των Ι.Χ. δεν θα υπάρξουν μειώσεις 32% ως 42%, αλλά 20% για τα αυτοκίνητα ως 1.600 κυβικά.
Σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους μένουν αυτές που αφορούν στις ιατρικές δαπάνες, νοσήλια και εξετάσεις και αυτές κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία και κατά το μέρος που υπερβαίνει το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Βασική ρύθμιση ωστόσο είναι η νέα κλίμακα με τα μόλις τρία κλιμάκια από τα οκτώ που έχει η ισχύουσα, ενώ με την επιστροφή φόρου που καθιερώνεται το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.
Οι νέοι συντελεστές:
- 21% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
- 36% για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ.
- 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.
Καθιερώνεται επίσης έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, χωρίς την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων.
Σχετικά με τον φόρο υπέραξιας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά με προβλέπεται συντελεστής 20% και με απομείωση ανάλογα με την «ηλικία» του ακινήτου. Πρόκειται για επαναφορά του μέτρου που ίσχυε στο παρελθόν και είχε καταργηθεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης.
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου