Αυτοκτόνησε επειδή του αρνήθηκαν τη σύνταξη!


«Γυναίκα δεν θα γυρίσω σπίτι. Δεν έχω τίποτα να προσφέρω. Είμαι ένα σκουπίδι. Σας αγαπώ όλους. Να προσέχεις τα παιδιά…»


Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τηλεφωνικά τη γυναίκα του ο απελπισμένος Γιώργος Χατζής από τη Σιάτιστα πριν πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Ένα ακόμη θύμα της οικονομικής κρίσης που έρχεται να προστεθεί στον μακάβριο κατάλογο των αυτοκτονιών που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο 60χρονος οικοδόμος είχε εξαφανιστεί από τις 29 Αυγούστου, την μοιραία μέρα που έφυγε από το σπίτι του προκειμένου να πάει στο ΙΚΑ Σιάτιστας για τη σύνταξή του. Εκεί ενημερώθηκε ότι «κόπηκε» η πενιχρή αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε, η οποία ήταν και ο μοναδικός οικονομικός πόρος για την οικογένειά του.

«Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι έπαθε κάποιο κακό. Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση», λέει η σύζυγος του αυτόχειρα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος για τον άνθρωπο που πέρασε μια ζωή στις οικοδομές και τις σκαλωσιές για τη μάχη του μεροκάματου.

Πριν έξι χρόνια ο Γιώργος Χατζής είχε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του με αποτέλεσμα να πάθει ρήξη χιαστού και μηνίσκου. Ένας σοβαρός τραυματισμός που ήταν αρκετός να του κόψει το μεροκάματο. Από τότε ξεκίνησε γι αυτόν και την οικογένειά του μια μεγάλη περιπέτεια. «Για τέσσερα χρόνια του δόθηκε αναπηρική σύνταξη 350 ευρώ και μαζί με τα 50 ευρώ του ΕΚΑΣ έπαιρνε 400 ευρώ που ήταν και τα μοναδικά χρήματα που έμπαιναν σπίτι μας», λέει η σύζυγος του αυτόχειρα.

Τον Φεβρουάριο το ΙΚΑ ενημέρωσε τον ανάπηρο οικοδόμο πως η σύνταξη αυτή θα κοβόταν ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο αιτήσεων, ατελείωτων ωρών αναμονής από γραφείο σε γραφείο και αγωνίας. Ένας κύκλος που έκλεισε στις 29 Αυγούστου όταν και πήρε την τελική αρνητική απάντηση από το ΙΚΑ. Η αναπηρική σύνταξη είχε κοπεί οριστικά και θα έπρεπε να περιμένει πέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς κανένα βοήθημα ώσπου να του εγκριθεί κάποια μειωμένη σύνταξη.

Σακατεμένος από το ατύχημα που δεν του επέτρεπε να ξαναβρεί μεροκάματο σε κάποια οικοδομή ο Γιώργος Χατζής λύγισε κάτω από το βάρος της φτώχειας και της απελπισίας. Κάποιοι του έκοψαν τη σύνταξη… κι αυτός αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του.

Πριν λίγες μέρες ένας αλλοδαπός βοσκός, στην ορεινή βραχώδη περιοχή της Γαλατινής, αντίκρισε έναν ανθρώπινο σκελετό σε προχωρημένη αποσύνθεση να κρέμεται από τον βράχο!

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση και ακολούθησε επιχείρηση περισυλλογής του αποσυνθεμένου πτώματος, όπου και διαπιστώθηκε ότι άνηκε στον άτυχο 60χρόνο συνταξιούχο οικοδόμο που είχε εξαφανιστεί στις 29 Αυγούστου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου