Απεργούν ακόμα και στην Κομισιόν


Απεργούν ακόμα και στην Κομισιόν
Φαίνεται ότι απεργούν ακόμα και οι εργαζόμενοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Αυτό ακριβώς έκαναν, σήμερα, μια ημέρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένο στον προϋπολογισμό της. Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις δαπάνες της Ένωσης που αξιώνουν τα κράτη-μέλη και για τις επιθέσεις που δέχονται για το προνομιακό μισθολογικό τους καθεστώς.
Έτσι,  περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο προαύλιο της εισόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων που απειλούν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις.
«Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ κοστίζει 0,67 ευρώ καθημερινά ανά πολίτη», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα εργατικά συνδικάτα των υπαλλήλων, ζητώντας από τα κράτη μέλη να αποκτήσουν το θάρρος να πούνε στους πολίτες τους πως η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού «θα επισύρει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον καθένα τους: το κόστος της μη Ευρώπης, ή το κόστος της λιγότερης Ευρώπης».
Οι υπάλληλοι των ευρωπαϊκών θεσμών απεργούν και πάλι στις 16 Νοεμβρίου.    

Ο αρχικός μισθός 2.650 ευρώ

Από την κινητοποίηση αυτή προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση στη λειτουργία των υπηρεσιών των Βρυξελλών, ενώ την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να βρουν τη χρυσή τομή με το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την αύξηση της συνεισφοράς προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2012 και για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2013.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός μισθός ενός υπαλλήλου στην ΕΕ ξεκινά από τα 2.650 ευρώ μικτά, ο γενικός διευθυντής αμείβεται με 13.800 ευρώ μικτά, ενώ ένας επίτροπος κερδίζει περίπου 23.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα παράστασης και τα πολύ γενναιόδωρα οικογενειακά επιδόματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο περικοπών προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισεκ. ευρώ έως το 2012 μέσω της μείωσης κατά 5% των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων, την αύξηση του ωραρίου εργασίας και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου