Σε νέο δανεισμό 5 δισ. ευρώ προχωρεί το Δημόσιο


Σε νέο δανεισμό 5 δισ. ευρώ προχωρεί το Δημόσιο

Προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες χρηματοδότησης

Σε μη προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει μεθαύριο Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες χρηματοδότησης που προκαλεί η ματαίωση της καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 4 και 13 εβδομάδων συνολικού ύψους 3,125 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων 4 εβδομάδων, ποσού 2,125 δισ. ευρώ λήξεως 14 Δεκεμβρίου 2012 και 13 εβδομάδων 1 δισ. ευρώ λήξεως 15 Φεβρουαρίου 2013. Συμπεριλαμβανομένων των μη ανταγωνιστικών προσφορών το Δημόσιο δύναται να αντλήσει από τις εκδόσεις 5 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται για την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανείων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου θα προέλθει από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν σήμερα έντοκα γραμματεία του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 18 δισ. ευρώ και με τις επικείμενες εκδόσεις εντόκων το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 23 δισ. ευρώ.

Αυτό θα προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών οι οποίες σήμερα δανείζονται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι από την ΕΚΤ, με αυξημένο κόστος δανεισμού που πλησιάζει το 4%.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου