Φέτα, το καμάρι της Ελληνικής Τυροκομίας​



                                    Το ότι η φέτα είναι το εθνικό μας τυρί, είναι ήδη γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πλούσια χλωρίδα μας, με πάω από 2.500 αποκλειστικά ενδογενή φυτά και βότανα, η γεωμορφία της χώρας μας, που ευνόησε την ενασχόληση των ντόπιων πληθυσμών με την κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβάτων και η μεγάλη ελληνική τυροκομική παράδοση, είναι οι παράγοντες και οι εγγυητές αυτού του μοναδικού τυριού.....
Η φέτα είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Τίτλος που καθορίζει τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής της, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της και προσδιορίζει τον
τόπο παραγωγής της.
Μέτρια ή σκληρή, λιγότερο ή περισσότερο αλμυρή, συμπαγής ή με χαρακτηριστικές τρύπες, είναι πάντα ιδιαίτερα γευστική, με ποικιλία αρωμάτων και απαραίτητη στο καθημερινό μας τραπέζι.
Γενικά η φέτα έχει γεμάτη, πλούσια γεύση, στην οποία κυριαρχούν οι πρωτεΐνες γάλακτος, οι καζείνες και το αλάτι. Τα αρώματα της εξαρτώνται κυρίως από τον πλούτο της τροφής των αιγοπροβάτων, δηλαδή τα φυτά και τα βότανα, που μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά τους στο γάλα.
Όλες οι φέτες της Ελλάδος είναι υπέροχες. Μερικές όμως ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα γευστικά τους ή αν προτιμάτε για τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.
Μερικές από τις πιο εξαιρετικές παραδοσιακές φέτες τους τόπους μας κατά αλφαβητική σειρά:
* Φέτα Άρτας.
Από εξαιρετικό γάλα που παράγεται στα φημισμένα για την κτηνοτροφία τους Ηπειρώτικα βουνά Βουλγαρέλι, Αθαμάναιο, Παλαιοκάτουνο.
Με μέτρια υφή, συμπαγής και λίγες σχισμές. Η γεύση της είναι ευχάριστη, ελαφρά όξινη και τα αρώματά της έντονα και πλούσια.
* Φέτα Αλμυρού.
Από πρόβειο γάλα με πρόσμειξη γίδινου μέχρι 10%. Από τα βουνά της Θεσσαλίας (Όθρυς, Πήλιο, Πίνδος).
Με ήπια παστερίωση, παραδοσιακή τυροκόμηση, αργή ωρίμανση 12-18 ημερών σε θερμοκρασία 15-18 βαθμούς C και τουλάχιστον δίμηνη παραμονή σε θερμοκρασία ωρίμανσης 2-4 βαθμούς C. Μια φέτα μέτριας σκληρότητας, με ήπια - γλυκιά γεύση, χαμηλή αλατότητα, ευχάριστα αρώματα και πλούσια επίγευση ολόπαχου γάλακτος
* Φέτα Αχαΐας.
Από παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα των ορεινών και ημιορεινών βοσκοτόπων του Ερύμανθου, με την ιδιαίτερη χλωρίδα, το κλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά.
Με ωρίμανση 3 μηνών, στους 16-18 βαθμούς C σε πολύ υψηλή σχετική υγρασία, αποκτά την ευχάριστη δροσερή, ελαφρά όξινη γεύση της και τα μοναδικά της αρώματα.
* Φέτα Βερμίου.
Φέτα μέτριας υφής, συμπαγής με ελάχιστες σχισμές ακανόνιστου σχήματος.
Από παστεριωμένο γάλα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών Φλώρινας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών.
Με παραδοσιακή τυροκόμηση και ωρίμανση τουλάχιστον 2-3 μηνών. Με ελαφρά υπόξινη, ήπια γεύση και αρωματική επίγευση.
* Φέτα Γρεβενών.
Από αιγοπρόβειο γάλα της ορεινής περιοχής των Γρεβενών με το ιδιαίτερο μικροκλίμα και φυσικό περιβάλλον.
Φέτα με χαρακτηριστική, ευχάριστη, ελαφρά υπόξινη γεύση, ισορροπημένο αλάτι και θαυμάσιο άρωμα. Με τρυφερή μάζα, μικρές τρύπες και κρεμώδη υφή χωρίς να χάνει τη σκληρότητά της.
* Φέτα Καστοριάς.
Από παστεριωμένο γάλα αιγοπροβάτων που βόσκουν σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στα βουνά Βίτσι, Βέρμιο και Γράμμος.
Με κλασική τυροκόμηση και ωρίμανση για περισσότερο από 2 μήνες. Λεία, ομοιογενής, με ευχάριστο πρωτεϊνικό άρωμα και πλούσια υπόξινη γεύση.
* Φέτα Κομοτηνής.
Σκληρή και συμπαγής φέτα με τονισμένη γεύση στην οποία κυριαρχούν οι πρωτεΐνες και το αλάτι.
Με πλούσια αρώματα χόρτου και βοτάνων, από τα βοσκοτόπια του βουνού Ίσμαρος που σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν η σπηλιά του τυροκόμου Κύκλωπα Πολύφημου.
* Φέτα Λάρισας.
Μέτρια προς σκληρή φέτα από επιλεγμένες φάρμες των ορεινών περιοχών Φαλάνης, Αμπελώνα, Ροδιάς.
Είναι συμπαγής και δε θρυμματίζεται. Με πολύ ευχάριστη γεύση, όχι ιδιαίτερα αλμυρή, ελαφρά υπόξινη και πολύ γενναιόδωρα αρώματα.
* Φέτα Μεσολογγίου.
Από γάλατα που συλλέγονται από κτηνοτρόφους του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ειδικά από την περιοχή Οινιαδών και Αστακού.
Η φέτα "τσοπανάκι" θα σας ευχαριστήσει με την ήπια, απαλή και ελάχιστα αλμυρή γεύση, τη σχεδόν κρεμώδη υφή της και τα ευγενικά της αρώματα.
* Φέτα Μυτιλήνης.
Συμπαγής φέτα με λίγες λεπτές σχισμές ή μικρές τρύπες σε όλη τη μάζα της.
Από παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα (μέχρι 30% γίδινο), από τα ορεινά των Χιδήρων και από τα χωριά Άγρα, Καλλονή και Ανεμώτια της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού. Μια τρυφερή φέτα, προσεκτικά ωριμασμένη, ελαφρά όξινη, ευχάριστα αλμυρή με ιδιαίτερα πλούσια αρώματα αιγαιοπελαγίτικων βοτάνων.
* Φέτα Ρούμελης.
Από γάλα των ορεινών περιοχών των Αγράφων του Παρνασσού και της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού.
Με ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών. Ελαφρά σκληρή λόγω χαμηλής υγρασίας, η φέτα Ρούμελης είναι ευχάριστα αλμυρή και υπόξινη.
* Φέτα Τριπόλεως.
Μια θαυμάσια φέτα από τους πρόποδες του όρους Μαίναλον και την περιοχή της Βυτίνας.
Με την παραδοσιακή τυροκόμηση και τυπική ωρίμανση πρώτου και δεύτερου σταδίου, συνολικής διάρκειας 3 μηνών, αποκτά τη χαρακτηριστική ήπια, ελαφρά πικάντικη γεύση της και τη μέτρια έως σκληρή υφή της.
* Φέτα Τρικάλων.
Ωριμασμένη σε υγρή άλμη για τουλάχιστον 3 μήνες, από επιλεγμένα κοπάδια που βόσκουν στους ορεινούς όγκους της Ελάτης.
Μέτριας υφής, με ήπια όξινη, ελαφρά πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα.
* Φέτα Χαλκιδικής.
Μια φέτα που χαρακτηρίζεται από την ήπια βουτυράτη γεύση και το ξεχωριστό της άρωμα.
Είναι μέτριας σκληρότητας και διατηρεί τη συνοχή της κατά την κοπή. Από αιγοπρόβειο γάλα των περιοχών Σοχού Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και τους όρους Χολομώντα Χαλκιδικής.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου