Πως να βαλέτε πιο πολλα δημητριακά ολικής άλεσης στην ζωή σας


Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια
ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται επι καθημερινής βάσης στη διατροφή μας. Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.
Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;
Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης απο την τροφή.
Έρευνες δείχνουν οτι τα άτομα που καταναλώνουν προιόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισεις καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.
Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνάκ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.
Γευστικά παραδείγματα:
Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.
Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτίνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.
Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριαά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγεστο σνακγια παιδιά αλλά και για ενήλικες.
diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου