Η Βιέννη καλύτερη πόλη για να ζήσεις!

Την καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρει στους κατοίκους της η Βιέννη σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις στον κόσμο,
σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer, ενώ χειρότερη πόλη είναι η Βαγδάτη.

Η Βιέννη με τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται για τέταρτο συναπτό έτος στην κορυφή του καταλόγου καθώς διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή, σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων. Η πολυτελής αρχιτεκτονική της από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων την καθιστούν πόλο έλξης των τουριστών.

Το αξιόπιστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς κοστίζει μόλις ένα ευρώ την ημέρα για την ετήσια κάρτα μετακινήσεων στην πόλη που διοικείται από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους Πράσινους.

Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

Παρά την κρίση χρέους, η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των διαδηλώσεων που συχνά χαρακτηρίζονται από βίαιες συγκρούσεις. Το ίδιο συμβαίνει με τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

«Συνολικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης σταθερότητας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου και βελτίωσης των υποδομών των πόλεων. Αλλά η οικονομική κρίση, οι πολιτικές εντάσεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για την περιοχή», λέει το ανώτατο στέλεχος της Mercer, Σλαγκίν Παρακατίλ.

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική ήπειρο, οι πόλεις του Καναδά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας με το Βανκούβερ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση διατηρώντας την πρωτιά (για την αμερικανική ήπειρο) και τη Χονολουλού στην 28η θέση ως το πιο ευχάριστο αμερικανικό αστικό κέντρο.

Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στην τρίτη θέση παραμένει στην κορυφή της κατάταξης των πόλεων Ασίας-Ειρηνικού, ενώ το Ντουμπάι στην 73η παίρνει την καλύτερη βαθμολογία στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή συμμετέχει με 15 πόλεις που κατέχουν τις τελευταίες 20 θέσεις περιλαμβανομένων του Λάγος (Νιγηρία), Μπαμάκο (Μαλί), Χαρτούμ (Σουδάν) και Τζαμένα (Τσαντ). Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει ως εξής:


γερμανία
 ΘέσηΠόλη  Χώρα
 1 ΒιέννηΑυστρία 
 2 ΖυρίχηΕλβετία 
 3ΌκλαντΝέα Ζηλανδία
 4ΜόναχοΓερμανία
 5ΒανκούβερΚαναδάς
 6ΝτίσελντορφΓερμανία
 7ΦρανκφούρτηΓερμανία
 8ΓενεύηΕλβετία
 9ΚοπεγχάγηΔανία
 10ΒέρνηΕλβετία

Και η τελευταία δεκάδα:

 ΘέσηΠόλη  Χώρα
 212 ΚινσάσαΛΔ Κονγκό
 213 ΝουαξότΜαυριτανία
 214TμπιλίσιΓεωργία
 215ΜπραζαβίλΚονγκό
 216ΣαναάΥεμένη
 217ΧαρτούμΣουδάν
 218ΤζαμέναΤσαντ
216Πορτ ο ΠρινςΑϊτή
220ΜπανγκούιΚεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
 221ΒαγδάτηΙράκ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου