Επιστροφή στη δεκαετία του ’60


Όλο και περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν σε παλιές καταναλωτικές συνήθειες.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τρώμε περισσότερα λαχανικά και όσπρια, όπως κάναμε πριν από περίπου 30 χρόνια. Αγοράζουμε τόσα αυτοκίνητα όσα το 1988. Γεννάμε με τον ρυθμό που γεννούσαμε 25 χρόνια πριν, ενώ αγοράζουμε ρούχα όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Οι περικοπές σε μισθούς, η οικονομική στενότητα των οικογενειών καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν κάνει τους Έλληνες να γυρίσουν στη δεκαετία του ’60 σε ό, τι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες και τις συμπεριφορές, προκαλώντας ένα κοινωνικό deja-vu.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος, »ένα τέτοιο πισωγύρισμα είναι λογικό, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να αγοράσουν. Ακόμη, όμως, και στις κοινωνικές τους συνήθειες, οι Ελληνες, βάσει στοιχείων, φαίνεται να γυρίζουν στο παρελθόν».
Επιπροσθέτως, τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα ψάρια έχουν περιοριστεί σε μία φορά τη βδομάδα ή λιγότερο, λόγω υψηλότερου κόστους και έχουν αντικατασταθεί από όσπρια, ζυμαρικά, κοτόπουλο και αυγά. Ειδικά τα όσπρια έχουν επιστρέψει συστηματικά στο τραπέζι σε συχνότητα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, όπως αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Χάρης Δημοσθένους.
Είναι ενδεικτικό πως οι γάμοι που τελέστηκαν το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 56.338. Το 1956 ο αριθμός των γάμων ήταν πολύ κοντά σε αυτόν του 2010, 55.233. Ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να είναι μια ένδειξη, δεν είναι όμως αρκετοί για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίας τα πληθυσμιακά στοιχεία ήταν διαφορετικά.
Ωστόσο, επιστροφή των συνηθειών χρόνια πίσω δεν είναι πάντα αρνητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας: ο μέσος αριθμός παιδιών που προβλεπόταν να γεννήσει μια Ελληνίδα το 2010 ήταν 1,51 –αριθμός που παρέμεινε σταθερός και τα τρία χρόνια της κρίσης.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου