Σε «πόλεμο επιτοκίων» οι τράπεζες της Ισπανίας


Σε «πόλεμο επιτοκίων» οι τράπεζες της Ισπανίας

Για ένδειξη «απελπισίας» κάνουν λόγο οι αναλυτές

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα συρρικνούμενα περιθώρια κέρδους τους οι ισπανικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκιά τους, ευελπιστώντας να αυξήσουν την πελατεία τους.

Οι καταθέτες φαίνεται να δελεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία διαμορφώνοντας στο 4% στο δωδεκάμηνο για τις καταθέσεις άνω των 3.000 ευρώ και σε μία περίπτωση 8%, πολύ πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2,7%.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ο «πόλεμο τιμών» για κεφάλαια που δεν μπορούν να βρουν αλλού ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο πρόσθετος τζίρος για τις τράπεζες θεωρείται κρίσιμος. Το κυμαινόμενο επιτόκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έχει φθάσει να μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις σε μόλις 1,5%.

Μάλιστα ορισμένες ισπανικές τράπεζες ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να προχωρούν σε αναλήψεις και να αγοράζουν με τα χρήματά τους χρέος των ιδίων των τραπεζών, υψηλότερου οικονομικού κινδύνου, κάνοντας τοποθετήσεις οι οποίες δεν προστατεύονται όπως οι συμβατικές καταθέσεις.

Ενώ οι συγκριτικά πλέον «υγιείς» Santander και BBVA δεν προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις επιθετικού χαρακτήρα, επειδή η κεφαλαιοποίησή και ρευστότητα τους ενισχύθηκε ήδη μέσω εξαγορών μικρότερων τραπεζικών σχημάτων, πολλοί ανταγωνιστές «ποντάρουν» στα προνομιακά επιτόκια για να αυξήσουν την πελατεία τους.

Στα τέλη Αυγούστου καταγράφηκε ναδίρ τριετίας όσον αφορά τις ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες της Ισπανίας. Αθροιστικά, η απόσυρση καταθέσεων ως σήμερα έχει φτάσει τα 154 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Citigroup, πρόκειται για μια αυτοκαταστροφική στρατηγική, αφού τα περιθώρια κέρδους θα καταρρεύσουν. Όταν οι τράπεζες χρειάζεται εφαρμόσουν αυτό το είδος πρακτικών, το κάνουν διότι βρίσκονται σε απελπισία, αναφέρει αναλυτής της τράπεζας στο Reuters.
newsbeat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου