«Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει εθισμό»


«Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει εθισμό»

Γενς Βάιντμαν:Τα κοινοβούλια πρέπει να αποφασίζουν για την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εγκυμονούν τον κίνδυνο, η πρακτική αυτή να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά, δηλώνει ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ), το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

«Μια τέτοια πολιτική βρίσκεται κοντά κατά την άποψή μου στην κρατική χρηματοδότηση μέσω του πιεστηρίου», σημειώνει ο Βάιντμαν στο Der Spiegel.

«Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίζουν για μια τέτοια αμοιβαιοποίηση των κινδύνων», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο, η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά».

Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να εγγυάται την διατήρηση κρατών- μελών στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα.

Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Βάιντμαν σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και οι αξιώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του προγράμματος βοήθειας να διατηρούν την αξιοπιστία τους
newbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου