Αποκαλυπτικά τα νέα στοιχεία της Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή


Αποκαλυπτικά τα νέα στοιχεία της Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή

Τα ελληνικά ποσοστά επί του ΑΕΠ είναι κοντά στην πρωτοπόρο Βουλγαρία

Οι φόροι διώχνουν έσοδα. Δεν φέρνουν. Όταν, μάλιστα, η φορολογική πολιτική της τελευταίας διετίας έχει βασιστεί στην αφαίμαξη των συνεπών φορολογουμένων, φορτώνοντάς τους όλο και περισσότερα φορολογικά βάρη, χωρίς να λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού και για τον επί της ουσίας εντοπισμό των φοροφυγάδων, το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:

Ένα στα τέσσερα ευρώ του ΑΕΠ είναι μαύρη οικονομία. Τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Κομισιόν είναι άκρως αποκαλυπτικά και δείχνουν επιπλέον ότι το συγκεκριμένο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι πιο κοντά στην πρωταθλήτρια στους 27 Βουλγαρία, παρά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η φοροδιαφυγή, λοιπόν, στην Ελλάδα για το 2011 έφτασε στο 24,3% του ΑΕΠ, που σημαίνει μια ανάσα από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παρήγορο είναι ότι επέστρεψε στα επίπεδα του 2008, αφού προηγουμένως είχε αυξηθεί το 2010 (χρονιά επιβολής των μαζικών φορολογικών μέτρων Παπακωνσταντίνου) στο 25,2%.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση αλλαγή του φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα, με βάση τα αμερικανικά πρότυπα. Δηλαδή, προσανατολισμένο στο μοντέλο «φόρος επί της διαφοράς εσόδων και εξόδων», όπου θα γίνονται δεκτές όλες οι δαπάνες και θα αφαιρούνται από το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου