Τα «freak show» του 19ου αιώνα



Τα «freak show» του 19ου αιώνα
                                                         Φωτογραφίες που προκαλούν θλίψη


Στα μέσα του 19ου αιώνα ο φωτογράφος Charles Eisenmann ακολουθούσε τα μπουλούκια που παρουσίαζαν διάφορα «νούμερα» στη Νέα Υόρκη, φωτογραφίζοντας τους «καλλιτέχνες» προκειμένου να έχουν τις φωτογραφίες αυτές για να αναζητήσουν δουλειά.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν σήμερα τεκμήριο για προβλήματα των οποίων σήμερα γνωρίζουμε την αιτία- και κάποια έχουν και θεραπεία- και τα οποία τότε στιγμάτιζαν τον άνθρωπο για όλη του τη ζωή.

Από τα πιο διάσημα «νούμερα» ήταν αυτό του απίστευτου Prince Randian που είχε γεννηθεί χωρίς πόδια και χέρια ήταν όμως αυτάρκης και είχε καταφέρει να ξυρίζεται, να ζωγραφίζει, ακόμα και να τυλίγει τσιγάρα. Είχε εμφανιστεί και στην ταινία «Freaks» του 1932 που είχε στόχο να αναδείξει την ομορφιά των ανθρώπων που πολλοί θεωρούσαν «τέρατα».

Κάποια άλλα «τέρατα» υπέφεραν μία ζωή λόγω κάποιοι προβλήματος υγείας. Ο Jojo έπασχε από υπερτρίχωση, μία γενετική κατάσταση που προκαλεί αυξημένη τριχοφυΐα.

Η «μεγαλοπόδαρη» Fanny Mills πιστεύεται πως έπασχε από τη νόσο Milroy που προκαλεί πρήξιμο των ποδιών.

Στα σόου πολλές φορές παρουσιάζονταν ζώα με ανωμαλίες, όπως δικέφαλες αγελάδες και μονόφθαλμα γουρούνια και άλλα.

Με την εξέλιξη της επιστήμης που εξήγησε κάποιες από τις ανωμαλίες και τις συνέδεσε με γενετικές μεταλλάξεις ή ασθένειες, το «freak show» άρχισε να παίρνει την κατιούσα καθώς οι παλιοί «πρωταγωνιστές» άρχισαν να αντιμετωπίζονται με συμπόνια αντί για φόβο και αποστροφή.

Δείτε τις φωτογραφίες














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου