Απολιθωμένες χελώνες βρήκαν παλαιοντολόγοι στη Γερμανία


Απολιθωμένες χελώνες βρήκαν παλαιοντολόγοι στη Γερμανία

                                                 Πέθαναν την ώρα του ζευγαρώματος


Απολιθώματα εννιά ζευγαριών χελώνων που πέθαναν ενώ ζευγάρωναν πριν από 47 εκατομμύρια χρόνια, ξέθαψαν παλαιοντολόγοι από τη Γερμανία.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Biology Letters», αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκαν απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων τα οποία πέθαναν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

«Εκατομμύρια ζώα ζουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο και πολλά ενδέχεται να καταγραφούν στο μητρώο απολιθωμάτων. Ένα ζώο που πέθανε την ώρα του ζευγαρώματος δεν υπάρχει λόγος να καταγραφεί στο μητρώο απολιθωμάτων, ωστόσο οι πιθανότητες να πεθάνουν και οι δυο σύντροφοι ταυτόχρονα είναι ελάχιστες, ενώ οι πιθανότητες να διατηρηθούν μετά τον θάνατο είναι ακόμα λιγότερες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Walter Joyce, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Η ανακάλυψη στην περιοχή Μέσελ, ανάμεσα στο Ντάρμσταντ και την Φρανκφούρτη στη Γερμανία, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι χελώνες ζούσαν και ζευγάρωναν χωρίς πρόβλημα στα επιφανειακά νερά της λίμνης Μέσελ.

Ωστόσο τα εννιά ζευγάρια πέθαναν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής γιατί καταδύθηκαν σε βαθειά, δηλητηριώδη στρώματα της ηφαιστειακής λίμνης, με αποτέλεσμα τα σώματά τους να απορροφήσουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

«Αναμφίβολα αυτή η λίμνη σκότωσε πολλά ανυποψίαστα ζώα», τόνισε ο Δρ. Joyce από το πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη οι χελώνες τυπικά δεν πεθαίνουν από τις καθημερινές τους συνήθειες (τροφή, χτίσιμο φωλιάς, ζευγάρωμα), ωστόσο δεν είναι απίθανο στο γλυκό νερό το ζευγάρι να «κολλήσει» στη στάση ζευγαρώματος.

«Αν η σεξουαλική πράξη γίνεται στα ανοιχτά νερά, οι χελώνες που ζευγαρώνουν ενδέχεται να βυθιστούν σε μεγάλα βάθη», τονίζουν οι ερευνητές εξηγώντας γιατί τόσα πολλά ζώα έπεσαν στην ίδια παγίδα θανάτου.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου